vrijdag 6 juni 2008

Voorspellen

Sinds het Europees Kampioenschap van precies twintig jaar geleden bewaar ik krantenartikelen. Telkens als er iets groots gebeurt - een politieke moord, het begin van een Bushoorlog, de miss worldverkiezingen - scheur ik het nieuws uit. Eén categorie van stukken die een plekje krijgen in mijn plastic tassen zijn voorspellingen. Of het nu gaat om verwachte bevolkingsgroei of de opleveringsdatum van een nieuw te bouwen superjumbo (Airbus), alles houd ik in de gaten. Conclusie die ik na 20 jaar kan trekken is dat geen enkele voorspelling uitkomt.


In mijn studententijd bezocht ik eens de afstudeerpresentatie van een bevriende econometriestudent. Hij had onderzoek gedaan naar de voorspellende waarde van een econometrisch model. Wat bleek: hoewel de moeilijkste wiskunde eraan ten grondslag lag, werd ze in effectiviteit overtroffen door het naïeve model. Het gaat dan niet over Naomi Campbell, maar over de meest eenvoudige manier om iets als inflatie te voorspellen. De resultaten uit het verleden worden met een simpele lijn doorgetrokken naar de toekomst.

Hoewel met hoogstaande wiskundige technieken blijkbaar geen harde uitspraken gedaan kunnen worden over aanstaande koersontwikkelingen, is het een booming business. Zo is de laatste jaren kennis over opties, warrants en swaps een essentieel onderdeel gaan vormen van de actuariële opleiding. De salarissen van financieel geschoolde consultants rijzen de pan uit. Bij de koffieautomaat lachen ze om de aap die in het nieuws is omdat die de beurskoersen weer eens beter heeft voorspeld dan de financieel experts. Na de pauze gaan ze met gefronste wenkbrauwen achter hun computerscherm zitten en nemen ze zichzelf weer erg serieus.

Van helderzienden is ook bekend dat ze zich nogal eens met de toekomst bezighouden. Laten we Nostradamus meteen bij z’n lurven grijpen. Een van zijn weinige concrete voorspellingen was dat de huidige paus de laatste zou zijn en uit Frankrijk zou komen. Paus Benedictus XVI (Ratzinger) komt echter uit Duitsland.

In de complotwereld houdt men er ook van om mensen van alles voor te schotelen wat ons te wachten staat. Met name David Icke kan er wat van. Zo beweerde hij eind jaren negentig heel stellig dat George Bush president zou worden, toen die nog niet eens genomineerd was als de republikeins kandidaat. En dit schreef hij in 1998, toen de verhoudingen tussen het Westen en de islam nog niet zo gespannen waren:

'... the plan is to engineer events, real and staged, that will create enormous fear in the countdown years to 2012. This includes a plan to start a third world war either by stimulating the Muslim world into a 'holy war' against the West or by using the Chinese to cause global conflict. Maybe both.' -

Best knap, gezien 11 september 2001. Of: best knap gezien, 11 september. Zet de komma maar ergens neer. Wel jammer dat al die keren dat hij iets voorspelde wat niet uitkwam, hij daar dan niet op terug kwam. Zo vond hij het in 2006 nogal wiedes dat Benjamin Netanyahu zijn comeback zou maken als Israëlisch president. Het gebeurde niet.

Daan de Wit wordt gezien als de Nederlandse David Icke. In 2005 wist hij zeker dat de Amerikanen op het punt stonden om Iran aan te vallen. Zijn nieuwsbrief bevatte een artikel genaamd De komende oorlog met Iran. Om de zoveel weken verscheen een lang artikel dat deze stelling moest bewijzen. Begin 2008, 2,5 jaar verder, verscheen nummer 23 van de serie De komende oorlog met Iran. Nummer 24 is er nooit gekomen. Er heerst nog steeds vrede in het Islamitische land.

De flauwekulvoorspellingen zijn nog het leukst. Na wat googelen vond ik deze profetieën voor het jaar 2058:

· De begrafenis van koningin Amalia. De staat der Verenigde Lage Landen kiest ervoor geen opvolger neer te zetten.

· De kolonie op de Maan is uitgegroeid tot boven de 10.000 mensen.

Voor iemand die zichzelf wél serieus neemt, is het niet verstandig de toekomst te willen voorspellen. Mijn stelling is dat je altijd NU je eigen werkelijkheid creëert. Dus je vormt ook nu je verleden en je toekomst. Op basis van je gedachten, emoties en overtuigingen kies je continu uit een oneindige veelheid aan waarschijnlijke werelden, individueel, in groepsverband en als mensheid. In 2009 staat de olieprijs op 200 dollar? Er is een werkelijkheid waarin dat inderdaad zo is. Maar we hebben altijd een vrije wil, elk moment kunnen keuzes gemaakt worden die naar een andere olieprijs leiden.

Het is zonde dat zeer goede mediums zich laten verleiden tot waarzeggerij. Met hun spirituele talenten kunnen ze mensen helpen en tonen wat de meerwaarde is van helderziendheid: het verhoogt begrip van jezelf en de wereld en ook kan het de levenskwaliteit verbeteren. Bij het doen van een voorspelling gaat alle aandacht echter daarnaar uit. Omdat deze meestal niet uitkomt, wordt begrijpelijkerwijs maar onterecht de conclusie getrokken dat de rest dan ook wel onzin zal zijn. Gelukkig zijn er fantastische paragnosten en magnetiseurs die om deze reden uiterst terughoudend zijn met het gebruik van een ‘kristallen bol’. Zo hebben we in de Lage Landen Christiane Beerlandt en Paula Adelaar.

Maar goed, als voorspelling dan meestal niet uitkomen, waarom doen mensen er dan massaal aan? Het antwoord lijkt me duidelijk. Het is leuk om te doen! En het leukste is natuurlijk om voetbaluitslagen te voorspellen. Laat ik eens gek doen en een paar specifieke dingen roepen. Morgen begint dus het EK. Iets als “Robben gaat drie keer scoren” of “in de finale vallen drie doelpunten” heeft sowieso geen kans van slagen. Eerst eens kijken wat de Pers er over zegt (d.d. 29 mei):

Het Nederlands Elftal gaat er niks van bakken. Sterker nog: Oranje gaat ten onder aan geldproblemen, interne strubbelingen en buitenvrouwen. Dat voorspelt althans een panel, bestaande uit twee tarotkaartenlegsters, twee helderwetenden en een paranormaal healer, op verzoek van deze krant.


Dit is wat ik denk dat er gaat gebeuren.

Voorspelling 1
Portugal is een van de topfavorieten? Omdat er duizenden mensen naar hun training komen kijken en ze in een zwakke pool zitten? Onzin. Portugal gaat teleurgesteld naar huis. Als ze al de poulefase overleven, dan verliezen ze dik in de kwartfinale.

Voorspelling 2
Nederland verliest de finale.

2 opmerkingen:

ikgadigi zei

Ha! Heb je 'm nou enigszins aangepast? Er zitten nog veel html codes in ... dat leest niet zo prettig

Anoniem zei

He die Robert! Mooi stukje hoor. Ik denk ook dat in het NU leven beter is.

Maar als ik dan toch zou moeten zeggen wat er volgende week gebeurt dan zeg ik: Tibet vrij, moslims en het westen sluiten vrede, Israel en Palestina worden vriendjes en voldoende voedsel en water in Afrika.

Én: Nederland wint de EK finale!